Menu

We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page

Download Safari
Download Safari
Download Chrome
Download Chrome
Download Firefox
Download Firefox
Download IE 10+
Download IE 10+

Ekspander

EKSPANDER

Hayvan beslemede, girdilerin sürekli değişikliği karşısında, elinizi kuvvetlendiren ve yüksek verim sağlayan Techyem, ekspander teknolojisi ile döl ve süt veriminde anlamlı değişiklikler sağlamaktadır.

Aynı rasyona sahip Ekspander ve Ekspander olmayan bir yem arasındaki farklılığı normal yem analizleri ile tespit etmek pek mümkün değildir. Ekspander’in esas farklılığı sindirilebilirlik, By-pass protein, By-pass nişasta ve By-pass yağ v.b. değerlerdedir. Bu nedenle Ekspander faydasının anlatılması zor bir yem uygulamasıdır.

Ekspander yem uygulaması, esas olarak genleştirme, hacmini artırma olarak tanımlanabilir.

Peki, Ekspander’in Faydaları nelerdir?

Uygulanan pişirme işlemi, genleşmeyi sağlarken, yemin biyoyararlanım oranını artırmaktadır.

Faydalı protein ve Metabolik enerji oranlarına bakıldığında, Ekspander yem’in fayda miktarları daha yüksek bulunmuştur.

ÜRÜN ADI
  • Tahıllar
  • Soya
  • Soya Küspesi (% 44'lük)
  • Kolza Küspesi
  • Expeller Kolza
  • Buğday Gluteni
UDP İÇERİĞİ İŞLEM GÖRMEMİŞ ÜRÜNLERDE (BY-PASS İÇERİĞİ)
  • %10-20
  • %10'dan düşük
  • %35-45
  • %25-35
  • %25-30
  • %25-30
UDP İÇERİĞİ (%) 130 C. EKSPANDER İŞLEMİ GÖRMÜŞ ÜRÜNLERDE (BY-PASS İÇERİĞİ)
  • %25-35
  • %25-35
  • %45-50
  • %35-45
  • %40-45
  • %30-40

EKSPANDER’İN YEM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Ekspander’in fiziksel etkilerini daha iyi bir şekilde anlatabilmek için önce basit bir ifadeyle bu etkiyi betimlemek gerekir. Ekspander işlemine tabii tutulmamış yemler bir mısır tanesine benzer. Ekspander uygulamasına optimum proses ve ortamlarda tabii tutulan yemler ise patlamış mısıra benzemektedir.

Ekspander uygulaması esnasında uygulanan ısıl işlem (90-150 oC)  ile birlikte hammaddelerin yapısında bulunan bağlar gevşer ve temel taşlar birbirinden uzaklaşmaya başlar. Çıkış başlığına yaklaştıkça artan basınçlı ortamdan sonra  (10-80 bar) bir anda 1 atmosferlik basınca çıkan ürünlerde tabiri yerindeyse bir patlama gerçekleşir ve kıvamlı bir hamur haline gelirler.

 

Ekspander uygulaması ile yemlerde meydana gelen nişasta jelatinasyonu her ne kadar kimyasal bir etki olsa da bu kısımda bu kimyasal etkinin neden olduğu fiziksel bir etkiyi belirtmek gerekir. Nişasta jelatinizasyon ile hamurlaşan yem en az kayıp ile daha iyi peletlenebilmektedir.

Boy Yem ile;

  • Yüksek süt verimi
  • Düzenli döl verimi
  • Sürdürülebilir hayvan sağlığı
  • Sabit kondisyon ile aşırı canlı ağırlık kaybının önlenmesi mümkündür.
  • Yüksek ısı sayesinde Salmonella,E.Coli,Küf ve Koliform Grubu mikroorganizmaların zararlı etkileri yok denecek duruma getirilir.

Yapılan çalışmalar Ekspander teknolojisinin % 20 vitamin & mineral kaybı oluşturduğunu göstermiştir.Ancak BOY YEM ürünlerinin % 50 Arttırılmış vitamin & mineral katkısı ile bu eksiklik fazlası ile giderilmiştir.

 

ISI YÜKSELMESİNE BAĞLI OLARAK NİŞASTANIN YÜZDE OLARAK ARTIŞI

(Sadece pelet presi kullanımı ile nişasta oluşumu 20 birim iken, expander ile bu oran verilen ısıya bağlı olarak 50 ve 63 birim seviyelerine çıkmaktadır. Pelet presi kondisyonerinde verilebilecek ısı en fazla 80-85 derece iken expander da bu ısı 110-120 derecelere çıkabilmektedir.)

nisasta

Ekspander teknolojisi sayesinde sadece By-pass oranı artmaz.By-pass içeriğinin sindirilmesi de;Tahıl  karışımlarında % 5 protein karışımlarında % 4 arttığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.(Auran 1998)

 

Ekspander yemlerinin biyolojik, kimyasal etkilerini ve diğer yemlerden farkını özetlemek gerekirse; Ekspander

 

  • By-pass protein oranını arttırır
  • By-pass yağ oranını arttırır
  • By-pass nişasta oranını arttırır
  • Mısır nişastasının toplam hazmolabilirliğini en az %10 arttırır
  • Nişasta jelatinizasyonunu arttırır
  • Nişasta jelatinizasyonunu arttırdığı için nişastadan gelen enerji oranında artar
  • Selülozun sindirilebilirliğini arttırır
  • Yemin sindirilebilirliğini arttırır
  • Glikozun yararlanabilirliğini arttırır

 

SONUÇ OLARAK

Dünya genelinde giderek artan kaliteli hammadde fiyatları ve kaliteli yemlere olan ihtiyaç, karlılık için hayvansal işletmeleri ve müşterilerine kaliteli yemleri en uygun fiyatlarla sunmak için yem üreticilerini farklı yollar arayışına itmiştir. Ekspander teknolojisinin hammaddeleri işleme teknikleri ile düşük fiyatlı hammaddelerden yüksek kalitede yem elde edilebilmesini sağlayan etkileri ile büyük bir ihtiyaç kitlesine hitap etmektedir. Bu özelliği ile ülkemiz hayvancılığına ve değerlerine önemli katkılar sağlayabileceğini düşündüğümüz Ekspander teknolojisi, doğru kullanıldığında ve ruminant hayvanlar için kaliteli kaba yemler ile desteklendiğinde elde edilecek başarı, karlılık ve ülke ekonomisine olumlu etkileri  olacaktır.

.